Yaş Arpa Posası - Orkun OKAY
Yaş Arpa Posası - Orkun OKAY
Yaş Arpa Posası - Orkun OKAY

Yaş Arpa Posası (50 kiloluk çuvallarda)

Marka : ORKUN OKAY
Fiyat : ₺2.500,00(KDV Dahil)
₺2.500,00 `den başlayan taksitlerle

Belirtilen fiyat ton fiyatıdır (nakliye hariç). Telefonla aradıktan sonra sipariş verin lütfen.

 0532 358 40 19

 0507 544 75 26

 0533 376 71 85

 

Süt ineklerine 12-15 kg/gün, besi sığırlarına 10-12 kg/gün, koyunlara 1.5-2.0 kg/gün ve besideki kuzulara 1-3 kg/gün kadar verilebilir.

Lezzetli olduğu ve maya etkisi gösterdiği için hayvanlar severek yerler

Mısır silajı ile kombine edildiğinde güzel bir yem karışımı haline gelir

 

Süt Sığırlarında Kullanılması:

Arpa posasının başlıca kullanım alanının, süt sığırlarının beslenmesi olduğu birçok araştırmacı tarafından belirtilmektedir. Morrison, yaş arpa posasının aynı ağırlıkaki silajı ikame etmek üzere süt sığırlarına günde 10-15 kg. arası verilebileceğini, 1kg. konsantre yemin 4kg. yaş arpa posası tarafından ikame edilebileceğini belirtmektedir.

Johnson ve ark. süt sığırlarında yaş arpa posası ile rasyon kuru maddesinin % 20' sinin karşılanabileceğini, bu oran aşıldığında yem tüketiminde bir düşme olmasına rağmen süt veriminde bir azalma olmadığnı bildirmektedir.

Besi Sığırlarında Kullanılması :

Preston ve ark. besi sığırlarında ticari pelet yemden oluşan rasyon ile kuru maddesinin % 30' u yaş arpa posasından karşılanan rasyon arasında bir karşılaşma yapmışlar ve arpa posası kapsayan rasyonla beslenen hayvanların canlı agırlık kazancı ve yemden yararlanımının daha fazla olduğunu gözlemlemişlerdir. Araştırmacılar buna neden olarak karaciğer apselerinin, arpa posası verilen rasyonda elimine edilmesini göstermektedirler.

Arpa posasının besi sığırlarına 100 kilo canlı ağırlık için günde 6-8 kg. verilebileceğini, belirtmektedirler.

Besi Kuzularında Kullanılması :

Adu, besi kuzularında mısırın ne kadarının arpa posası ile ikame edilebileceğine dair yaptığı bir araştırmadaki gözlemlerine dayanarak besi performansına olumlu yönde olduğu, mısırın % 60-65 arpa posası ile ikame edilebileceğini ileri sürmektedir.

McCarthy ve ark. arpa posası ile ticari pelet yemin karşılaştırılması şeklinde gerçekleştirdiği bir denemenin sonuçlarına dayanarak, mısır katkılı arpa posasının besi kuzularında tek yem olarak kullanılabileceğini bildirmektedirler.

Arpa Posasının Hayvan Sağlığı Üzerine Etkileri

Besi sığırı rasyonlarında yüksek oranda  konsantre yem kullanıldığı bilinmektedir. Rasyondaki kaba yem oranının % 30' un altına düştüğü durumlarda, rumenitis ile ilgili olarak karaciğer abselerinde artış meydana geldiği ve canlı ağırlık kazancında ve yemden yararlanmada azlama ile sonuçlandığı bilinmekte ve rasyon kuru maddesinin en azından %15' inin arpa posası ile karşılanmasının, arpa posasının yüksek oranda ve kaliteli ham selüloz kapsamı ve ayrıca içerdiği şerbetçi otunun antiseptik özelliği dolayısı ile karaciğer apselerini önlediği bilinmektedir.

Segerson ve Ganaphaty, arpa posasının E vitamini takviyesi ile birlikte yedirilmesi halinde, yüksek selenyum kapsamı nedeni ile etçi ırk ineklerde ve koyunlarda döllenmeyi olumlu yönde etkilediğini ileri sürmektedir.

Arpa Posasının Sindirilebilirliği

Arpa posası hakkında son yıllara ait çalışmalar arpa posasının protein sindirilebilirliği üzerinde yoğunlaşmaktadır ve rumendeki sindirilme oranının ruminantlarda verim üzerine etkileri araştırılmaktadır.

Armentano ve ark. ,süt sığırlarının rasyonları kolay yıkımlanabilir protein kaynakları ile takviye edildiği zaman, proteinlerin rumendeki yıkımlanma hızının protein sentez hızını geçtiğini ve bu durumun yem nitrojeninin yetersiz olarak kullanılmasına ve amonyak şeklinde absorbe olmasına neden olduğunu belirtmekte ve rumendeki yıkımlanmaya dayanıklı protein kaynaklarının duedonuma geçen protein miktarını (by pass özellik) arttırarak süt verimini olumlu yönde etkilediğini ileri sürmektedir.

Seymour ve Polan, süt sığırlarıyla yaptığı bir çalışmada düşük ve yüksek enerji kapsayan rasyonların protein eksikliğini ,soya fasülyesi küspesi veya arpa posası ile tamamlamıştır. Çalışmanın sonuçları yüksek enerji kapsayan rasyonda bir fark görülmemesine rağmen, düşük enerjili rasyonda, arpa posası verilen grupta süt veriminin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırmacı bunun nedenini arpa posasının rumendeki yıkımlanmaya dayanıklı ve duodenuma geçen protein miktarının daha fazla oluşuna, bu durumun da doku mobilizasyonunu arttırmasına bağlamaktadır.

Besi sığırlarında soya küspesi yerine arpa posasının kullanılmasının canlı ağırlık kazancı ve yemden yararlanmayı arttırdığı belirtilmekte ve buna neden olarak yine arpa posasının rumendeki protein sindirilebilirliğinin düşük olması (=by pass özelliği yüksek) gösterilmektedir.

Birçok araştırmacı arpa posasının protein kapsamının rumendeki sindirlebilirliğinin düşük olmasının verim ve yemden yararlanmayı olumlu yönde etkilediği fikrinde birleşmektedir.

Koyunlarda protein sindirilebilirliğinin çayır otuna göre çok daha fazla olduğu bilinmektedir.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR